Groene Daken

projectdoel
Vergroenen van daken in Vijfhuizen

Vijfhuizen heeft veel woningen en gebouwen met platte of licht hellende daken. Deze daken lenen zich niet alleen voor zonnepanelen, maar bieden ook heel wat extra ruimte om te vergroenen. Denk daarbij aan daken met een begroeiing van sedum, of als je extra biodiversiteit wilt, aan daken met een mix van sedum en kruiden. Beide groendaken vragen amper om onderhoud en kun je aanbrengen op bestaande dakbedekking. Het is zelfs mogelijk om op een sedumdak zonnepanelen te plaatsen!

Voor de zomer organiseerde de Werkgroep Duurzaamheid Vijfhuizen een enquête onder de bewoners van Vijfhuizen. Hieruit bleek dat het vergroenen van daken op grote belangstelling kon rekenen. Genoeg reden voor de Werkgroep Duurzaamheid om de subwerkgroep Groene Daken te starten met als opdracht de vergroenings-koe bij de horens te vatten.

Winst van groene daken
Meer groen op daken kent vele voordelen, zoals het langer vasthouden van regenwater, het verkoelen van
de omgeving in de zomer, extra isolatie van platte daken op woonruimtes en meer biodiversiteit in het algemeen. En zo is er meer, maar dat bewaren we voor de bijeenkomst op dinsdagavond 19 november.
Toch willen we hier nog een belangrijke factor onder de aandacht brengen: een groendak verlengt de levensduur van onderliggende dakbedekking aanzienlijk, ook van oudere dakbedekkingen als die nog in goede staat zijn.

Hoe willen we groene daken realiseren?
Het laten aanleggen van een enkel groendak kan prijzig zijn. Maar als we met meer buren onze krachten bundelen en er samen voor gaan, kan het allemaal een stuk goedkoper. De werkgroep Groene Daken heeft gesproken met een aantal aanbieders en ze tegen elkaar afgewogen. Bij ons flinke wensenpakket bleek het bedrijf ‘Nature Green’ als beste uit de bus te komen.

Tijdens de bijeenkomst op dinsdagavond 19 november presenteren we allerlei opties voor de aanleg van groene daken; van volledig laten leggen en zelf leggen (onder begeleiding) tot samen met andere bewoners een groendak aanleggen.
Verder vindt de werkgroep het belangrijk dat iedereen van dezelfde lage basisprijs per vierkante meter kan profiteren. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen kleine en grote daken. Dit is o.a. mogelijk doordat de gemeente de plaatsing van grotere hoeveelheden groendak-materiaal op geschikte locaties mogelijk maakt.

Geïnteresseerd? Tijdens de bijeenkomst kun je intekenen
‘Nature Green’ zal tijdens de bijeenkomst alle benodigde technische en prijsinformatie gedetailleerd toelichten en vragen beantwoorden. Onderdeel van het aanbod is een tweevoudige dakinspectie, zowel in offertestadium als voorafgaand aan het leggen. Als tijdens de bijeenkomst op 19 november alle informatie op een rij is gezet, zal ‘Nature Green’ ons een aanbod doen. Vervolgens kunnen geïnteresseerden dan, of later, intekenen op het aanbod om hun dak vergroenen.

Wanneer gaan we van start?
Als de definitieve opdrachten rond zijn, zal ‘Nature Green’ in het voorjaar (vanaf ongeveer eind maart) concreet aan de slag kunnen. Dit is hét seizoen om daken te vergroenen en hét seizoen voor deelnemers om comfortabel en aantrekkelijk zelf en/of gezamenlijk eigen daken te vergroenen.

Voor een deel van de daken zal voorafgaand aan de aanleg grind verwijderd en afgevoerd moeten worden. Bij grotere oppervlakten is dit handmatig een (te) zware klus. De werkgroep is daarom in gesprek met een betrouwbare partij voor een gecombineerd aanbod tegen een gunstige prijs.

Aanmelden

Meld je aan om op de hoogte te blijven.

Activiteiten van dit project